Årets top 10

Broløkke kåret nr. 3 af kulturarvsstyrelsen. Læs mere på KUAS hjemmeside.

 

Mere end 400 år fyldt med kvalitetsoplevelser

Broløkke omtales første gang i 1512. Dengang hed stedet Brobjerg og var krongods. Siden blev herregården og dens jorde en vital del af  Danmarks mægtigste grevskab, Ahlefeldt-Laurvig i mere end 245 år. Da grevefamilien i 1700-tallet opførte de smukke gule hovedbygninger opad Sydlangelands højeste hatbakke, var udsigten storslået i mere end én forstand. Indtil lensafløsningsloven i 1919 ejede grevskabet nemlig 3/5 af den grønne ø, 447 fæstegårde og 688 huse.

Hovedbygningen husede desuden Danmarks største klunkehjem helt frem til 1942. I dag kan det ses på Nationalmuseet.

Herregården Broløkke var grevskabets stamhus og dejlige sommerresidens i flere århundreder. Herregården fungerede som familiens og slægtens "pengetank". Resten af året boede lensgreven på Tranekær Slot. Det var derfor på Nordlangeland, at udviklingen gik stærkest. For det omkringliggende samfund blev Broløkke imidlertid et naturligt samlingspunkt ved fester og højtider på egnen. Mange ældre sydlangelændinge kan stadig berette om lystige høstfester, konfirmationer og handel med godset. Også nu til dags er Broløkke med til at holde de lokale traditioner i hævd, f.eks. med "Skibefesten".

Herregården Broløkke|Hedevejen 33|DK-5932 Humble|Tel.+45 62 56 23 50 man-fre ml. 9-16|Mail:info@brolokke.dk|Del med en ven